Ana içeriğe atla

KÜLLENEN AŞKIM SİGARA




Nasıl başlamıştı tanışıklığımız? 

Cumartesi günleri henüz tatil edilmemişti, yarım gün çalışılırdı, ben ilkokulda mıydım? Nasıl  sevinçli dönerdim eve. Yarım gün de olsa Cumartesi, sonra da Pazar tatildi ya...

Radyoda Eyfel'den Müzik programı başlardı, kusursuz klarnetten süzülen Petite Fleur'ün melodileri sarardı salonu. 


Bir de babamın yaktığı sigaranın dumanı... Yenice sigarası... Küçük, yassı karton kutuda 20 yassı sigara, fitresiz. Kibritin çakılışı, o müthiş sülfür kokusu ve sigaranın halkalanan masmavi dumanı.

Arka bahçede sigara kaçamağında yakalanıp, Naciye Teyzeden (Sağlam)  azar işitmiştik de “delice öksürten, gözlerden şıpır şıpır yaş getirten zehir... Bu mu yahu sigara?” Diye pişman olmamış mıydık?

Bayramlarda, misafir odasındaki büfeye sigara paketleri dizilirdi.  Yaka sigarası kahverengi paketlerde, yassı yassı... Gelincik sigarası hanımlar içindi. Küçük karton kutunun üstünde kırmızı bir gelincikle ne hoştu... Galiba bize asıl cazip gelen Gelincik sigarasının ucunun da kırmızı oluşuydu öyle değil mi? Hele Gönül Teyzenin kırmızı rujlu, dolgun dudaklarına nasıl da yakışırdı Gelincik? 
Kızıl  saçlarını şöyle bir savurur,  sigarasının dumanını öyle bir üflerdi ki... Gelinciğin üretimi durduruluğunda hastalar olup yataklara düşmemiş miydi?

Bahar sigarası yassı değil, kibrit çöpü misali, incecik silindirler gibiydi...  İki, üç nefeste tükenir giderdi hatırladığıma göre. 

Eve gelen, ağır bir misafir, hele Ziraat Bankasından babamın Müdürü Vedat Bey (Vedat Onur)  ise, hemen bir koşu bakkala gidilir, bir paket Yeni Harman alınırdı. O daha iddialı, kalınca bir kutuda sunulurdu. Hem de “en pahalısı” idi sigaraların.

Yıllar geçti aradan, sigara tutkusu küllendi gitti.

Lise bitirmede (Ankara Kız Lisesi) son sınavdı  İngilizce sözlüsü...  Kürsünün arkasında oturan Nihal Hoca,  aldığı cevaplardan mutlu, gülümseyerek, “Tamam, haydi güle güle ve başarılar sana” demişti, sonra önündeki paketten bir  Çamlıca alıp yakmıştı, sevinçle çıkmıştım salondan...

Eve tonlarca yükten kurtulmuş, uçarcasına, hem de 'Lise Mezunu' olarak dönerken,  ilk işim bakkala uğrayıp gizlice  bir Çamlıca almak olmuştu. Mentollüydü ilk sigaram, daha doğrusu biz 'naneli' derdik o zamanlar Çamlıca’ya.

İlk sigaralar başımı döndürüp, genzimi, ciğerlerimi hafiften yakarken, sonrakiler nasıl keyif verir olmuştu... Gizlice içilen sigaranın keyfi de bi o kadar artıyor muydu ne? 

Ya o az bulunan ithal sigaralar? 

Kent'in paketi bembeyaz, markası nasıl afilliydi? Küllükte bırakıldığında, kendi kendine yanar biterdi. 

Oysa bizim o yıllardaki Samsunlar, Maltepeler kolay kolay yanmaz, bir iki nefes sonra, hele tablada bıraktın mı hemencecik sönerdi, içinden çıkan kütükler de o kötü içimin cabasıydı korkarım.

Ah o kırmızı Marlboro ile tanışmak? Efsane değil de neydi? 
Fazladan bir harçlık bulduysak Amerikan Pazarından gizli saklı alırdık. Hatta bir arkadaşımı sivil polis (ne derece doğruydu acaba?) Amerikan Pazarından çıkarken, oracıkta yakalayıp, “merkeze gideceğiz” diye alıp götürmek istemiş de arkadaşım gözyaşlarıyla yalvar yakar olup zorla kurtulmuş elinden. 

Yıllar sonra Montreal’e gittiğimde otel resepsiyonunda sorulan soru beni çarpmıştı:

-Sigara içiyor musunuz?
-Evet
-O halde sizi otelin batı kanadında uzak bir odaya vermek 
zorundayım

İlk şok... Yıl 1984 idi, oysa ülkemin heryerinde sigara içmek tümüyle serbestti.

Sonra sigara içiminin uçaklarda, otobüslerde, trende yasaklanışı...

-“Hay allah bunca yıl bu ortamlarda nasıl içmişiz? Daha doğrusu içilmesine nasıl izin vermişler?” 

Düşünceleri arasında kıvranma...

Sonra ani bir karar... Bir yılbaşı gecesi (1989) büyük aşkla vedalaşma...

-Ertesi gün biraz sinirli miydim? 

Yok yahu biraz olur mu? Delice sinirliydim. Masama kocaman bi 'BİR' rakamı iliştirmiştim. Kaç kez dişlerimi fırçaladım o gün? Ya kaç bardak su içtim? Belki on, belki yirmi desem yalan mı olur? Masadaki sayılar ilk günler nasıl zorlukla değişti? Birken iki oldu, zor bela üç, beş, on... İşte 'on' sihirli rakam gibiydi, sonra uçtu gitti, seksenbeşe, ikiyüzelliye filan nasıl kolay ulaşabildik.
Artık geriye dönüş yoktu, çünkü gemiler yakılmıştı. Diş temizliği yapılmış, giysiler kuru temizlemeye verilmiş, perdeler yıkanmıştı...Onsuz da güzeldi yaşam...
Hala güzel, “yıllar sonra” bile... 

-Efendim? Siz hala bağımlı mısınız? Keşke bir deneseniz... Eminim başaracaksınız. Bol şanslar.



Yorumlar

  1. Pek güzel olmuşşş. Kalemine (kalem de kalmadı ya neyse) sağlık... Sigara paketleriyle çocukluğuma uzandım şöyle bir....

    Nalan Akgün

    YanıtlaSil
  2. Babaanneme Gelincik, babama Yeni Harman sigarası alırdım. Hiç sigara içmedim ama 30'undan sonra pipoya başladım

    YanıtlaSil
  3. İyi ki başlamamışım dediğim bir bağımlılık. Biliyorum ki bünye bağımlılıklara yatkın. Birgün bir arkadaşıma neden bırakmayı denemedin? diye sorduğumuzda "Bıraktığımda onun yerine koyacağım zevkli güzel birşey yok" demişti. Birsürü aktivite, hobi, içecek yiyecek saydık. Cevap olarak "ben onları zaten yapıyorum, gördünüz mü? yerine koyacağınız hiçbişey yok" dedi bize... Hatta siz niye içmiyosunuz, çok şey kaçırıyosunuza getirmişti lafı. Sigara içenler biraz da bencil oluyor, kaç defa demişimdir alerjilerimin olduğunu iyi gelmediğini, fakat her defasında odadan çıkan ben olmuştum.

    YanıtlaSil
  4. Pipo hayatımda hiç denemedim, içenlerin dumanı kimi zaman çok hoş gelir burnuma...

    YanıtlaSil
  5. Begüm cüm iyi ki başlamamışsın çok zararını görürdün...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KONGRE TUFANI (1) Nazmi Bilgin: “32 yıl yetmedi”

Gazeteciler Cemiyetinde bir kongre geride bırakıldı, “ 32 yıl yetmedi, devam” diyen Başkan Nazmi Bilgi n yeniden seçildi.  Ancak başta OY’unu Beyaz Sayfa Kadro Hareketi için kullanan 295 değerli meslektaşımız olmak üzere aslında Cemiyetin yeni yönetim kuruluna ve  tüm üyelerine  olan sorumluluğumuz gereği, söylenecek çok şey var.  Bugünden itibaren bunları bir bir paylaşacağım:  1-32 (OTUZ İKİ) yıllık Başkan Nazmi Bilgin, benim bulunduğum her toplantıda “ Bu benim son dönemim, bir daha aday olmayacağım ” diyordu, Vakıf Senedi’nin mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine haykırarak, “ Ben bu Vakıf Kuruluncaya kadar başkanlığa aday olacağım ” demedi mi?  Gazeteciler Cemiyetinin her türlü menkul ve gayrimenkul varlığının, üyelikleri ölünceye kadar sürecek 16 kişilik mütevelli heyete geçmesinden muradı neydi acaba da başkanlık koltuğunu terk etmemekte bu kadar ısrarcı oldu? Bu durumu sizlerin yorumuna bırakıyorum.  2- Yüzlerce üyesi olan bir Gazet...

Basın Meslek Örgütü Sansür Uygular mı?

Basın meslek örgütü sansür uygular mı? Gazetecilik camiasında son günlerde bir tartışma sürüyor, ortadaki soru şu: -Sansürle mücadele etmek için kurulmuş bir basın meslek örgütü, kendi üyelerinin paylaşımına sansür uygular mı? Sözü hiç dolandırmadan, geçen hafta yaşanan bu olayı direkt anlatalım: Gazeteciler Cemiyetinden bir grup üye, 33 yıldır başkanlık görevini sürdüren yönetime eleştirilerini bir yazılı bildiriyle ortaya koydu:   -E, sonra? Sonra kıyamet koptu… Gazeteciler Cemiyeti adına “ görevlendirilen” bazı isimler, pek çok web sitesinde yer alan bu bildirideki iddiaları yanıtlamak yerine, tek tek web sitelerinin yöneticilerini arayarak sansür ettirme çabasına giriştiler. Bazılarında başarılı oldular, bazıları ise bu “ basın özgürlüğüne ihanet ” sayılan girişimi reddetti.  -Nasıl yapabilmişler bunu? -Kimilerine bazı vaadlerde bulunmuşlar, kimilerine - tüzüğün falanca maddesini işletir, sizi üyelikten atarız - demişler. -Ne vaadiymiş o? -O bildiriyi ...

KONGRE TUFANI (2) Alo 198’e sormuş!

  Gazeteciler Cemiyetinde yaklaşan kongre için, adaylığım üzerinde ısrarlar yoğunlaşınca epey düşündüm: -Kırk yıl emek verdiğim gazetecilik mesleği bana artık bir örgüt sorumluluğu yüklemiyor muydu?  -Gazeteciler Cemiyetinde yürüttüğüm çalışma sırasında gözlemlediğim ciddi yanlışlar için çaba göstermek gerekmez miydi? -Biz başımızdakileri, “ koltuğa yirmi üç yıldır yapıştınız, denetimden kaçtınız, adaletsiz davrandınız ” diye eleştirirken, “ tam otuz iki yıldır başımızda durmakta ısrar eden, denetime, adalete, eşitliğe kapalı yol yürüyen ” yöneticilere ne diyecektik? Uzun uzun düşündükten sonra kararımı verdim ve adaylığımı açıkladım. İstifa ettiğim gün başkan beni telefonla arayıp, dedi ki: - Nursun ben zaten senin ayrılacağını tahmin ediyordum. Belki de adaylık düşünüyorsun, e tabii, demokratik hakkındır. Bu sözler kulağımda çınlarken, elimde “ Cemiyetin aday listesini talep eden dilekçemle ” yola çıktım, Üsküp Caddesi 35 numaradaki cemiyetin bahçesinden içeri ...