Ana içeriğe atla

AYM eski başkanı Yekta Güngör Özden, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı bir an önce bitmeli”

 



AYM eski başkanı Yekta Güngör Özden son gelişmeleri değerlendirdi:


“Recep Tayyip Erdoğan’ın tutum ve davranışlarını endişeyle izliyorum”

“Kuru partizanlığı ile ülkeyi karanlığa sürüklüyor, Cumhurbaşkanlığının bir an önce bitmesini ve Türkiye’nin bir an önce Atatürk aydınlığına kavuşmasını yürekten diliyorum”


-Bu nasıl olacak?


“Erken seçimle ya da halkın demokratik uyanışı ile olabilir.”

 


Anayasa Mahkemesi (AYM)  eski başkanı, 93 yaşındaki hukukçu Yekta Güngör son gelişmeleri değerlendirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kuru partizanlığı” ile ülkeyi karanlıklara sürüklediğini belirterek, Cumhurbaşkanlığının bir an önce bitmesi temennisinde bulundu.


CHP’li Belediye başkanlarının bu sabah art arda gözaltına alındıkları sırada, Yekta Beyle önceden kararlaştırılmış görüşme için  Hoşdere’deki evine gitmiştim, son durumu değerlendirmesek olmazdı, sorularımı şöyle yanıtladı:


-Ne diyorsunuz bu olanlar için? CHP’li belediye başkanlarını art arda gözaltına alıyorlar?


ÖZDEN: Türkiye de siyasal baskıların ağırlığı giderek yoğunlaşmaktadır. İktidarın  muhalefete karşı amansız saydığım saldırıları endişe vericidir. Türkiye demokrasisinin Atatürk güneşini, karartarak almak istediği kara yolda iktidar. Bu tutumu artık boyutsuzluk durumuna gelmiştir. Eleştirilerde sakıncalı duruma düşmemek için ölçülü davranmaya çalışıyorum ama ben bugünkü gidişin Türkiyenin aydınlığı karartan kötü adımlar olduğu kanısındayım.


——-Endişe ile izliyorum———


-Bu olanlar bağımsız yargı eliyle gerçekleşiyor diyebilir miyiz?


ÖZDEN: Türk yargısının bağımsızlığına kimse gölge düşüremez ama son zamanlarda görülen kimi kararlardaki çelişkiler ve bozukluklar bizi endişelenmektedir. Yargının siyasal etki altında kaldığı bir ortamda kimse özgürlüğün güneşinden, bağımsızlığın ateşinden söz edemez.  Ben de bu tutumları ve adımları endişeyle izliyorum. 


-Peki yargı üzerinde böyle bir etki varsa meslektaşlarınız nasıl davranmalı sizce?


ÖZDEN: Yargı bağımsızlığı ulusun en büyük güvencesidir Yargının bağımsızlığına gölge düşüren hareketler bağışlanamaz. Bu bakımdan  değerli meslektaşlarımın çok titiz davranması gerektiği görüşünde direniyorum. Yargının bağımsız olmadığı bir ülkede genel bağımsızlığın hiçbir anlamı ve değerin yoktur.


——Cumhurbaşkanlığı bitse——


-Son gelişmeler için, “Cumhurbaşkanının baskısı ile oldu” diyenler var? Nedir yorumunuz? 


ÖZDEN: Ben Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasal tutum ve davranışlarını Türkiye için hep endişeyle izliyorum. Kendisinin kuru partizanlığı ile attığı adımlarda, ulusal barışı gözardı ederek  karanlıklara sürüklediği  ülkemiz için iyi gelecek görmüyorum. Recep Tayyip Erdoğan’ın  cumhurbaşkanlığının bir an önce bitmesini ve Türkiye’nin bir an önce Atatürk aydınlığına kavuşmasını yürekten diliyorum. 


-Peki bu sizce nasıl olacak? Erken seçimle mi?


ÖZDEN: Bu erken seçimle olabilir, halkın demokratik uyanışı ile olabilir. Hala bizde din baskısı siyasalı da etkilemekte, onu kolları altına almak istediği sürece bizim demokrasinin aydınlığından yararlanmamızı olanaksızdır.

Yorumlar

  1. Çok önemli/ değerli görüşler için teşekkür eder, sağlıklı dileriz.

    YanıtlaSil
  2. Ölene kadar bitmeyecek gibi

    YanıtlaSil
  3. Mustafa Altıntaş: Sevgili Başkan Özden, her zamanki gibi, barış dili ile,öğütlerde, önerilerde bulunmakta.Dilerim, çağrısına olumlu karşılık bulur,bunun olmayacağını bilmeme karşın. Türkiye’de aklımız elden çıktı. Kin ve nefret köpürtülüyor. Güçlü, gücün hakkı
    olduğunu,yurttaşın da boyun eğmeği kabullenmesini istiyor. Dilerim yanılırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki tek başarılı oldukları konu, dindar ve kindar nesil yetiştirmekti!

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Külliye’ye içerden bakış: Erdoğan’a: “Sistem yürümedi, Türkiye’yi seçime götürmeli”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  “Başdanışmanı” olarak Beştepe’de    7 yıl süreyle  görev yapan İlnur Çevik’le konuştuk. “ Bu sistem yürümedi ” diyen Çevik durumu, “Erdoğan’ın en kısa zamanda Türkiye’yi seçime götürüp sistemi rayına oturtması şart, eğer torunlarını şu kadarcık! bile seviyorsa bunu yapmalı, aksi halde eyvah! ” diye özetliyor.  DEM Parti ile yürütülen “çözüm süreci” için, ortada bir plan taslağı bulunmadığını savunan Çevik’e göre, her zamanki “Kervan Yolda Düzülür” mantığı yine ağır basıyor. …Acaba Külliye’de çalışma sistemi nasıl? Cumhurbaşkanı gündemini nasıl belirliyor? Yüksek İstişare Kurulu diye bir kurul var, orada ve  pek çok kişinin üye olarak yer aldığı diğer kurullarda neler görüşülüyor? Erdoğan, Atatürk ismini neden diline almak istemiyor?Beştepe’nin bodrumunda gerçekten tam teşekküllü bir hastane var mı?…  Gibi pek çok soru aklımı kurcalıyordu, “ İlnur Çevik nasılsa görevi bıraktı, artık belki konuşur ” diye düşün...

KONGRE TUFANI (1) Nazmi Bilgin: “32 yıl yetmedi”

Gazeteciler Cemiyetinde bir kongre geride bırakıldı, “ 32 yıl yetmedi, devam” diyen Başkan Nazmi Bilgi n yeniden seçildi.  Ancak başta OY’unu Beyaz Sayfa Kadro Hareketi için kullanan 295 değerli meslektaşımız olmak üzere aslında Cemiyetin yeni yönetim kuruluna ve  tüm üyelerine  olan sorumluluğumuz gereği, söylenecek çok şey var.  Bugünden itibaren bunları bir bir paylaşacağım:  1-32 (OTUZ İKİ) yıllık Başkan Nazmi Bilgin, benim bulunduğum her toplantıda “ Bu benim son dönemim, bir daha aday olmayacağım ” diyordu, Vakıf Senedi’nin mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine haykırarak, “ Ben bu Vakıf Kuruluncaya kadar başkanlığa aday olacağım ” demedi mi?  Gazeteciler Cemiyetinin her türlü menkul ve gayrimenkul varlığının, üyelikleri ölünceye kadar sürecek 16 kişilik mütevelli heyete geçmesinden muradı neydi acaba da başkanlık koltuğunu terk etmemekte bu kadar ısrarcı oldu? Bu durumu sizlerin yorumuna bırakıyorum.  2- Yüzlerce üyesi olan bir Gazet...

KONGRE TUFANI (2) Alo 198’e sormuş!

  Gazeteciler Cemiyetinde yaklaşan kongre için, adaylığım üzerinde ısrarlar yoğunlaşınca epey düşündüm: -Kırk yıl emek verdiğim gazetecilik mesleği bana artık bir örgüt sorumluluğu yüklemiyor muydu?  -Gazeteciler Cemiyetinde yürüttüğüm çalışma sırasında gözlemlediğim ciddi yanlışlar için çaba göstermek gerekmez miydi? -Biz başımızdakileri, “ koltuğa yirmi üç yıldır yapıştınız, denetimden kaçtınız, adaletsiz davrandınız ” diye eleştirirken, “ tam otuz iki yıldır başımızda durmakta ısrar eden, denetime, adalete, eşitliğe kapalı yol yürüyen ” yöneticilere ne diyecektik? Uzun uzun düşündükten sonra kararımı verdim ve adaylığımı açıkladım. İstifa ettiğim gün başkan beni telefonla arayıp, dedi ki: - Nursun ben zaten senin ayrılacağını tahmin ediyordum. Belki de adaylık düşünüyorsun, e tabii, demokratik hakkındır. Bu sözler kulağımda çınlarken, elimde “ Cemiyetin aday listesini talep eden dilekçemle ” yola çıktım, Üsküp Caddesi 35 numaradaki cemiyetin bahçesinden içeri ...