Ana içeriğe atla

Semiramis Yağcıoğlu’ndan yeni kitap: HEP EKSİK

Semiramis Yağcıoğlunun  Hep Eksik” başlıklı kitabı, raflarda yerini aldı. Edebiyat ve sinemada kayıp, yas ve melankoliyi irdeleyen kitap, okuyucuyu bir öyküler-romanlar okyanusuna sürüklüyor. Kitabın ondört makalesi edebiyat, dördü sinema yapıtlarına odaklanmış. Her bölümde ayrı bir romanın ya da öykünün başkişisi karşınıza çıkıyor, daha önce okumuşsanız bile, Yağcıoğlunun kaleminden artık ona farklı bakıyorsunuz.

Edebiyatta çok kullanılan ayna” yazara göre roman kahramanı için çok önemli, çünkü başkalarınıgözünden kendisinin nasıl göründüğüne,  ben kimim?” Sorusuna yanıt aradığı bir araç. Anayurt Otelindeki Zebercetin bu sorulara yanıt arayışının aslında annesini erken yitirmesiyle yüreğinde yer eden eksikliği giderme çabasından kaynaklı olduğunu farkediyoruz. 

Zaman zaman tinsel tanımlamalara da yer veren yazar, yas ve melankolinin kadınlardaki yansımalarını irdelerken,Yaşamda sistematik olarak yok sayılmalarına” bağlıyor. Ev ve evlilik yatağını “mezar” metaforuyla anlatan İngiliz düşesi Margaret Cavendish, 16.yüzyılda yayınlanan Kadınca Seslenişler” kitabında gerekçesini, Erkekler bize öyle ahlak dışı ve zalimce davranıyorlar ki, ellerinden gelse bizi evlerine ve yataklarına mezara gömer gibi gömmek istiyorlar. Hakikat şu ki, yarasalar ve baykuşlar gibi yaşıyoruz, yük hayvanları gibi ter döküyoruz ve solucanlar gibi ölüyoruz. Sözleriyle açıklıyor. 

Yazar, anne kaybından kaynaklı yasın, suskunlukla sürüp gitmesi halini Suat Derviş’in romanlarında sıkça gördüğümüzüHiçbirideki Cavidan’ın dünyayla kavgalı halinin belki o yoksunluktan kaynaklandığını anımsatıyorKimi psikanalistler bu duruma, ifade edilemeyen yas, öznenin içinde mezar inşa ederteşhisi koyuyor;

-Yaşanan şey öylesine acı verir ki özneye, onu olmamış kılmak için, olayı dilin simgesel düzleminde temsil edilemez kılar. Susmak ise iyileşmenin, yas acısından kurtulmanıönünde duran en büyük engeldir.

Aslı Erdoğan’ın Kırmızı Pelerinli Kent romanının başkişisi Özgür’übütünüyle kirletilmiş bir kent” dediği Riodaki serüvenine de yer veren kitap, genç kadının aile ve anneden kopma sancısının yaşama bakış açısını etkilediğine  dikkat çekiyor.

Füruzan’ıöyküleri, Parasız Yatılı ve Geçenin Öteki Yüzü’nü, yarım asır sonra kitabında yeniden yorumlayan Semiramis Yağcıoğlu, yoksulluğun aslında bir yalnızlık ve  toplumdan dışlanma gerekçesi oluşunu vurguluyor. 

-ParasıYatılı öyküsündeki küçük kızın, yoksulluktan dolayı deneyimlediği yalnızlığını nasıl oluyor da ben de yaşamışım gibi, 50 yıönce hissetmişim ve o duygular bende unutulmaz izler bırakmıştıNasıl oluyor da onunla birlikte sınıfın arka sırasında oturmuş ve Kızılay kolundan yemek yemenin yaşattığı itilmişliği onun tenine sızmış gibi hissetmiştim.

Semiramis Yağcıoğlu Mask Yayınevinden çıkan kitabında, pek çok yazarın dilinden ve yaşadıkları coğrafyadan yola çıkarak yas, melankoli ve suskunluk hallerini yeniden yorumlarken, ırk ayrımcılığından, tecavüz utancına, yoksulluğun acısından, yabancılaşmaya, evsiz barksız yaşamlara, göçmenliğin yaşattığı sıkıntılara ışık tutuyor.

Yorumlar

  1. Göçmenliğin yaşattığı sıkıntıları hep önemserim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KONGRE TUFANI (1) Nazmi Bilgin: “32 yıl yetmedi”

Gazeteciler Cemiyetinde bir kongre geride bırakıldı, “ 32 yıl yetmedi, devam” diyen Başkan Nazmi Bilgi n yeniden seçildi.  Ancak başta OY’unu Beyaz Sayfa Kadro Hareketi için kullanan 295 değerli meslektaşımız olmak üzere aslında Cemiyetin yeni yönetim kuruluna ve  tüm üyelerine  olan sorumluluğumuz gereği, söylenecek çok şey var.  Bugünden itibaren bunları bir bir paylaşacağım:  1-32 (OTUZ İKİ) yıllık Başkan Nazmi Bilgin, benim bulunduğum her toplantıda “ Bu benim son dönemim, bir daha aday olmayacağım ” diyordu, Vakıf Senedi’nin mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine haykırarak, “ Ben bu Vakıf Kuruluncaya kadar başkanlığa aday olacağım ” demedi mi?  Gazeteciler Cemiyetinin her türlü menkul ve gayrimenkul varlığının, üyelikleri ölünceye kadar sürecek 16 kişilik mütevelli heyete geçmesinden muradı neydi acaba da başkanlık koltuğunu terk etmemekte bu kadar ısrarcı oldu? Bu durumu sizlerin yorumuna bırakıyorum.  2- Yüzlerce üyesi olan bir Gazet...

Basın Meslek Örgütü Sansür Uygular mı?

Basın meslek örgütü sansür uygular mı? Gazetecilik camiasında son günlerde bir tartışma sürüyor, ortadaki soru şu: -Sansürle mücadele etmek için kurulmuş bir basın meslek örgütü, kendi üyelerinin paylaşımına sansür uygular mı? Sözü hiç dolandırmadan, geçen hafta yaşanan bu olayı direkt anlatalım: Gazeteciler Cemiyetinden bir grup üye, 33 yıldır başkanlık görevini sürdüren yönetime eleştirilerini bir yazılı bildiriyle ortaya koydu:   -E, sonra? Sonra kıyamet koptu… Gazeteciler Cemiyeti adına “ görevlendirilen” bazı isimler, pek çok web sitesinde yer alan bu bildirideki iddiaları yanıtlamak yerine, tek tek web sitelerinin yöneticilerini arayarak sansür ettirme çabasına giriştiler. Bazılarında başarılı oldular, bazıları ise bu “ basın özgürlüğüne ihanet ” sayılan girişimi reddetti.  -Nasıl yapabilmişler bunu? -Kimilerine bazı vaadlerde bulunmuşlar, kimilerine - tüzüğün falanca maddesini işletir, sizi üyelikten atarız - demişler. -Ne vaadiymiş o? -O bildiriyi ...

KONGRE TUFANI (2) Alo 198’e sormuş!

  Gazeteciler Cemiyetinde yaklaşan kongre için, adaylığım üzerinde ısrarlar yoğunlaşınca epey düşündüm: -Kırk yıl emek verdiğim gazetecilik mesleği bana artık bir örgüt sorumluluğu yüklemiyor muydu?  -Gazeteciler Cemiyetinde yürüttüğüm çalışma sırasında gözlemlediğim ciddi yanlışlar için çaba göstermek gerekmez miydi? -Biz başımızdakileri, “ koltuğa yirmi üç yıldır yapıştınız, denetimden kaçtınız, adaletsiz davrandınız ” diye eleştirirken, “ tam otuz iki yıldır başımızda durmakta ısrar eden, denetime, adalete, eşitliğe kapalı yol yürüyen ” yöneticilere ne diyecektik? Uzun uzun düşündükten sonra kararımı verdim ve adaylığımı açıkladım. İstifa ettiğim gün başkan beni telefonla arayıp, dedi ki: - Nursun ben zaten senin ayrılacağını tahmin ediyordum. Belki de adaylık düşünüyorsun, e tabii, demokratik hakkındır. Bu sözler kulağımda çınlarken, elimde “ Cemiyetin aday listesini talep eden dilekçemle ” yola çıktım, Üsküp Caddesi 35 numaradaki cemiyetin bahçesinden içeri ...