Ana içeriğe atla

Portreler; Türkiye’yi Nobel’le onurlandıran Türk, Daron Acemoğlu




Daron Acemoğluna göre önümüzdeki 20 yıl son şans… Neler yapılmalı:

-Kurumsallaşma en önemli koşul.Yolsuzluk ancak denetim kurumlarının güçlendirilmesi ile önlenebilir. Fakirliğin gündemden çıkması, verimliliğin artırılması, yeni işler yaratılabilmesi için, eğitim sistemi radikal biçimde değiştirilmeli, demokratik-özerk üniversite sistemi getirilmeli. Türkiye dünyayla rekabet edebilecek teknolojileri geliştirmeye odaklanmalı, sivil toplumun önündeki engelleri kaldırmalı…

Bu hedefe ulaşmanın tek anahtarı; Yargının bağımsızlığı…

————————————————————————

Irma Hanım, 1967 yılının Eylül ayınıüçüncü günü Kadıköyde dünyaya getirdiği esmer, kıvır kıvır saçlı bebeğinin yüzüne bakarak şu mısrayı yazmış olabilir mi?

Sen… Doğmuş olana

Bin masal söylüyorsun sen bana, bin perinin çocukluğundan…”

Gürbüz erkek bebeğkıymetli-değerli anlamında Daron ismi verildi, aynı zamanda Hayastanda (Ermenistan)  bir bölgenin de adıydı, nüfus kağıdına bir de Kamer eklendi. Küçük Daron,  şair, yazar ve öğretmen anne Irma Tokat Acemoğlunun şefkatli kollarında, masallarla öykülerle büyüdü. Avukat baba Kevork, Hukuk Fakültesinde ticaret hukuku üzerine dersler verirdi, kitap ve makaleleri vardı. Acemoğulları’nın Kadıköy ve Modada oturdukları apartman dairelerinde duvarı kaplayan kitaplıkta her çeşit kitap bulunurdu. Daronun okuma yazmayı öğrendiği andan itibaren en büyük tutkusu kitaplar oldu.

İki semtte de dörtyol ağzında oturdular, trafik yoğundu, Daron bu yüzden sokağa pek çıkarılmadıapartman çocuğu olarak büyütüldü. Annesi Irmanın da öğretmeni olduğu Aramyan Uncuyan İlkokuluna başladığında sınıf arkadaşlarının ilerisindeydi ama sokakta oynayamamak” içinde yer etmişti:

-Kadıköyde de Modada da oturduğumuz evler kavşaklara yakındı, trafikten dolayı beni bırakmazlardı dışarıya, sokaklarda koşturamadım. Yaz gelince sevinirdim, tatillerde Kınalıadaya, Büyükadaya giderdik, işte o zaman özgür kalırdım, -nereye gidersen git- derlerdi. Çünkü o zamanlar, 1982-83 yıllarında adalar henüz keşfedilmemişti, boştu. Özlediğim tablodur o yıllardaki adalar… 

İlkokul bitti, baba Kevork, Hukuk Fakültesinden emekli oldu, Şişlide avukatlık yazıhanesi açtı, anne İrma da emekliydi.  karşıya taşındılar, önce Kurtuluş’ta sonra Şişlide, Zincirlikuyuda oturdular. Aile meclisi toplandıDaron hangi okula gidecekti?

-Annem Robert Koleji istiyordu, sınava girdim ama vaktim yetmedi, testi tamamlayamadım. Önce bana sordular, -devlet okullarından hangisine gitmek istersin?-  Sonra dediler ki, -Galatasaray çok iyi okuldur- tamam dedim, başladık, ama okulun en kötü zamanlarıydı. Darbe sonrası (12 Eylül 1980) çok baskıcı bir eğitim sistemi vardı. Biyoloji, fizik derslerini hiç almadık, bilgisayar hiç görmedik. Bir tek Türkçe ve Matematik derslerinin iyi olduğunu hatırlıyorum. Matematik hocamıçok sinirliydi, herkesle kavga ederdi ama bana büyük katkısı oldu.

——Böyle Türk ismi olmaz——-

Daronun yaşadığı bir tatsızlığı sınıf arkadaşı Saruhan Doğan anlatıyor:

-Tarih hocamız derste arkadaşımızı kaldırarak ismini sordu, halbuki ismini gayet iyi biliyordu. Daron dedi arkadaşımız. Hocamız da Böyle Türk ismi olmaz, bundan sonra senin adın Süleyman diyerek yerine oturttu Daron'u. Biz sessiz kaldık, yıllar sonra karşılaştığımızda Daron bize, -O gün birinizin kalkıp bir şey söylemesini beklerdim, hiçbiriniz kalkmadınız- diye sitem etti. 12 Eylül’üfaşist rejiminin en baskıcı yıllarında Galatasaray Lisesindeydik.

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri kabul edilen MİTde  (University of Massachusett Institute of Technology) yıllardır profesör olarak en parlak doktora öğrencilerini eğiten Daron Acemoğlu, acaba şimdi Türkiyedeki eğitim sistemini nasıl değerlendiriyor?

-Türkiyede okul hayatının yüzde 90’ı hatta yüzde 95i endoktrinasyondur (zorlamacı, baskıcı, beyin yıkayan) BenTürkiyede okuyan biri olarak söylüyorum bunu. Sabah marşla başlayarak, tarih, coğrafya, edebiyat dersine kadar Bir tek matematik ve fen dersleri bunun dışında kalıyorduüstelik benim lisem iyi liselerden biriydi, Galatasaray Lisesinde okudum, artıAnadoludaki okulları düşünemiyorum

——Başını belaya sokarsın-

Galatasarayda okuduğu dönemde 12 Eylül Darbesinin  faşizan yansımaları Daronu bir asi genç” ruh haline sürüklüyor, kendi deyimiyle karakolluk olmasa da” yaşananlara isyan halinde. Baba Kevork bir gün oğlunu karşısına alıyor, Senin Türkiyede üniversite okuman zor, başını belaya sokarsın. En iyisi yurtdışına gitmen” diyor. O yıllarda sağ-sol çatışmaları sokaklara taşmış, gençler öldürülüyor, Daron İngiltereye gidişini şöyle anlatıyor:

-İlk gençlik yıllarımda politikaya ilgi duymaya başlamıştım, evde dolu kitap vardı, ne bulsam okuyordum, demokrasi, az gelişmişlik, kalkınma üzerine. Hatta 12 Mart döneminde evde kitap yakıldığını da hatırlıyorum. Bu konulara ilgi duyunca iktisat okumaya karar verdim. Babam ve annem yurtdışına gitmemi istiyor ama kendi deneyimleri yok. Babamın arkadaşlarından biri İngilterede York Üniversitesi iyidir” deyince ona karar verildi. Tabii Cambridge ve Oxford da var ama benim İngilizcem yok, çünkü salaklık etmişim, ek ders Almanca almışım Galatasarayda. Amerika çok uzak, sonuçta başvuru yaptık, kabul edildi, Yorka gittim.

-Geceyarısı telefonu——-

York Üniversitesinde önce İngilizcesi zayıf olduğu için zorluk çekse de Daron zamanla üniversite ortamında sosyal yaşamını da geliştirerek mutlu oluyor, evden uzak olmanın eksikliğini her hafta bir poundluk jetonla, telefonla beş dakika evle konuşarak” gideriyor. Bir gece yurttaki odasında uyurken, sabaha karşı kapısı vuruluyor, baban kalp krizi geçirmiş” haberini alıyor. Aceleyle toparlanıİstanbula gidiyor, Kevork Bey hastanede, bitkisel hayatta, kurtarılamıyor:

-Kalp krizi dediler, oysa beyin kanamasıymış, doktor -bitkisel hayatta- deyince, başımdan aşağı kaynar sular döküldü, beş gün sonra kaybettik babamı. Annem de hastaydı, tekerlekli sandalyedeydi, ona bakabilecek hiçbir yakınımız yoktu, bu yüzden ben Türkiyede kalmak istedim ama annem İngiltereye dönüp, eğitimime devam etmemde diretti, bir ay sonra İngiltereye gittim, bakıcıyla yaşayan annemi de  iki yıl sonra kaybettim.

Anne Irma, Ermenice edebiyatta isim yapmış bir şair, parlak bir editör ve yazar olmasına karşın, özel yaşamlarında  Kokodiye seslendiği eşinin hep gerisinde duruyor, hatta ölümünden sonra onun Hukuk Fakültesindeki çalışmalarını, sunduğu tebliğleri, yazdığı makaleleri ve gazetelerdeki söyleşilerini topladığı bir kitap kaleme alarak, Kevork Acemoğlu ve ben İrma” başlığıyla  yayınlıyor… Kevork Acemoğlu demokrasi, kültür seferberliği, işsizlik, gelir dağılımı adaletine odaklı Yön Bildirisini 1961 yılında imzalayan 561 aydından biri, 1915 olaylarından 55 yıl sonra kaleme alıp Milliyet gazetesinde yayınladığı bir yazısı da Irmanın kitabında yer alıyor:

Niçin hâlâ bu kin? Niçin hâlâ, bu bin yıldan beri Ermenilere ait bulunmamış topraklar hakkında gülünç talepler? Bütün bunların nedeni, uzun yıllardan beri, bazı örgüt ve kişilerin, Türk Ermeni ilişkilerinin bu talihsiz safhasını geçim yolu haline getirmiş olmasıdır. Söylediklerine belki kendileri de inanmıyorlardır. Ama varlık sebepleri budur…”

-Daron ABDye gidiyor——

Daron Acemoğlu York Üniversitesinden sonra master doktora arayışına girer ve bu kez London School of Economicsde karar kılar. Üç yıllık doktora sürecinin sonunda ise ver elini ABD ve MIT. Tam 31 yıldır devam eden Hocalık, profesörlük süreci başlar, eşi Asuman Özdağlar ile de aynı üniversitede tanışır, evlenirler, iki oğulları olur

Daron Acemoğluna çok sorulan bir soru var, acaba Türkiyede olsa Nobel alabilir miydi? Yanıtı:

Alamazdımçünkü Türk Üniversiteleri özgür değil. Bir bilim insanına ne yapması gerektiğini söylerseniz o bilim insanı Nobel falan alamaz.

——Savunduğu görüşler, teoriler——

Daron Acemoğlu dünyada en çok alıntılanan makaleleri” ve meslektaşlarıyla ortaklaşa kaleme aldığı, kendisine NOBEL ödülü getiren kitaplarında kurumsallaşma” en başta olmak üzere diğer hangi görüşleri savunuyor?

Örneğin Türkiye ekonomisi neden bir türlü düze çıkamıyor? 

-Türkiyede insanlar devlet ekonomisine, devletin her şeyi kontrol etmesine öyle alışmışlar ki… Neredeyse herkes devletin ekonomiyi tamamen kontrol etmesini bekliyor. İş adamları en önemli unsurun devletle anlaşmak olduğunu, devletten sübvansiyon ve destek almak olduğunu düşünüyorlar. Tabii ki bu yolsuzluğa yol açıyor ve hatta daha da önemlisi hantallığa sebep oluyor. Piyasa ekonomisinin en dinamik, en güzel tarafı insanların fikirleriyle ve yeni yaptıkları ürünlerle ya da teknolojilerle birbirleriyle rekabet edebilmesidir. Ama devletin çok fazla rol oynadığı yerde bu olmuyor. Bu durum piyasaya yeni girecek insanları teşvik etmiyor. Türkiyede devlet tüm yapmaması gerekenleri yapıyor, yapması gerekenleri yapmıyor.

-İş dünyasında hangi politikacının desteğine sahip olduğunuz hâlâ çok önemli. Eğer devletin ya da bazı politikacıların dediklerini yapmazsanız büyük vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bunun yolu da siyasi süreçlerin değişmesi. Yani devletin Türkiyede bu kadar kontrol edici bir rol oynaması aslında şaşırtıcı değil. Çünkü politik olarak devleti kontrol edenler çok kuvvetli ve kurumsal yapıdan gelen hiçbir birikime sahip değiller. Böyle olunca, tabii ki, siyasi güçlerini ekonomik güce çeviriyorlar. Yolsuzluk konusunda olsun, istediklerini yaptırma konusunda olsun birçok yolla devletin gücünü kendilerine mal ediyorlar. Çünkü onları durduran bir kurumsal yapı yok ve böyle olunca, açıkça söyleyeyim, devletin kötü rolü oynadığı hantal ve işlemeyen bir ekonomik sistem yaratılıyor. Şeffaflık ortadan kalkıyor. 

-2007den sonra——

Acemoğluna göre Türkiye 2007 yılına değin ABnin de desteği ile özellikle kurumların yeniden şekillendirilmesi ile çok olumlu yönde ilerledi ama sonra?

-İhale Kanununu ele alalım. Türkiye birçok reform yaptı 2002den itibaren, İhale Kanunu Dünya Bankası ve IMFnin baskısıyla Türkiyeye getirilmiş çok önemli bir kurumdu. Çünkü Türkiyede en büyük yolsuzluğun yapıldığı yerler ihalelerdir. 2007 sonrası birçok ihale, kanun dışına çıkarıldı başbakan ya da bakan kararıyla. Böyle olunca oradan kaynaklanan yolsuzluk artmaya başladı. Sadece İhale Kanunu değil birçok alanda bu şekilde geri adımlar atıldı. Bu bence kurumsal geri adımdır Türkiye için. 

——Güney Kore ne yaptı?-

-Güney Kore bu süreç içinde aynı problemleri yaşarken önce demokratikleşerek, sonra ekonomik reformları gerçekleştirerek ekonomisinin değişme hızını çok açık bir şekilde geliştirdi. Askeri ve büyük tekelleri kontrol altına alarak bu kurumsal gelişmeyi yaşadı. Yani 2002den başlayan süreçteki amaç, aynen Güney Korede olduğu gibi, kurumsal bir değişimin yaşandığı sürece girmekti. Ama tam tersi oldu. Oysa, ABnin getirdiğçekme gücü bunu çok daha pozitif bir hale sokmuştu. Bu sayede AKP sadece kendi önem verdiği konuları değil, yani başörtüsü serbestisini ya da kendi tabanına hitap eden özgürlükleri değil, insan haklarını, anayasanın değişmesini, hukuki konuları ve yabancı sermayenin daha pozitif bir şekilde hukuken ele alınmasını da iyi bir yönde reforme etti. Büyüölçüde pozitif bir şekilde ilerlemeye başladık. Ama ne yazık ki iki tarafın da hatalarıyla AB süreci sona erdi. Türkiyeye demokrasi geldi ama liberalizm gelmedi.

——Gezi Parkı——

Acemoğlunun çok önem verdiği bir konu ise sivil toplum, özellikle Gezi Parkında ortaya çıkan halk hareketi:

-Sivil toplumun güçlenmesi ve medyanın açık olması gerekirdi. Bunların ikisinde de biraz açılma oldu Türkiyede. Ama ne yazık ki Gezi Parkı zamanında sivil toplumun güçlenmesi olayıçok büyük bir devlet baskısıyla ortadan kaldırıldı. Medya zaten her zaman Türkiyede alınıp satılan bir şey. Nasıl olur ki medyanın yarısı hükümetin, yarısı başka bir holdingin elinde ve o holding sürekli kendi çıkarlarını gözetiyor? Böyle bir sistemde bağımsız medya, bağımsız fikir alışverişi diye bir şey olmaz. Bu yüzden gelişme Türkiyede çok yavaş oluyor. Bu bence çok önemli bir şey. Eğer ben padişahsam niye padişahlığı değiştirmek isteyeyim? Ben devletin gücünden yararlanan bir insansam o gücü neden azaltmak isteyeyim?

——Atatürk’ü de eleştiriyor——

Acemoğlu  devlet ve toplum ilişkisini, özgürleşme idealini irdelediğDar Koridor” kitabında Cumhuriyeti kuran lider Atatürke de despotik tutum” eleştirisi getiriyor:

-Mustafa Kemal  liderliğindeki güçlerin zaferiyle 1923de kurulan Türkiye Cumhuriyeti, pek çok yönden İttihat ve Terakki yöntemini sürdürdü. Ordu ve bürokrasi önderliğinde daha fazla reform ve devlet inşaası için yol açıktı ama sadece despotik tarzda bir devlet oluşumu için. Kadınlarıözgürleştirilmesi, bürokrasinin modernleştirilmesi ve sanayileşmenin desteklenmesi gibi reform uygulamaları devlet kapasitesi yaratmak ve toplumun pek çok kesimi için daha önce olmayan bir kısıözgürlükler getirmek bakımından önemli adımlar olsa da bunlar Türkiyeyi koridora sokmak amacı taşımıyordu. Latin alfabesine geçiş, kıyafet devrimi ve dini kurumların yeniden yapılandırılması gibi pek çok reform, topluma danışılmadan yapıldı ve zorla dayanıldı.Bu reforma direnenler, örneğin batı tarzı şapka yerine fes takmada ısrar edenler kovuşturmaya uğradı, bazı durumlarda infaz edildi. 

———-Trump demokrasiye tehdittir——-

Yıllardır ABDde yaşayan, aile kuran, çocuk yetiştiren Acemoğlu, Amerikan yönetimine yeniden aday olan Trumpa da şiddetle karşı.Yıllardır eleştirdiği Trumpun yeniden seçilmesini nasıl değerlendiriyor?

-Trump’ın Amerikan demokrasisine tehdit oluşturmasının bir nedeni, ülkedeki kurumların normları ve hatta yasaları yıkmaya hevesli otokrat bir popülistle mücadele etmeye uygun biçimde tasarlanmamış olması. Yeniden seçilmiş olması büyük bir tehlike, dünya ve Türkiye ekonomisi de dahil tüülkeleri etkileyecek bir belirsizlik yaratacak.Trumpın tekrar seçilmesi nedeniyle endişeli ve üzgün hissediyorum. Maalesef yıllar sürecek çalkantılı ve belirsizliğin hakim olduğu bir dönem bizi bekliyor, vüstelik daha da trajik olanı ise Trump ajandasının işçilerden ziyade plütokratlardan (servet sahipleri) yana olması.

——Türkiyenin önündeki fırsat-

Acemoğluna göre önündeki 20 yılda Türkiyenin demokrasisini ve ekonomisini işler hale getirebilmesi için yapması gerekenler var. Kurumsallaşma, yani kurumların işler hale getirilmesi en önemli koşul.Yolsuzluğun yok edilmesi ancak denetim kurumlarının güçlendirilmesi ile olabilir. Fakirliğin artık gündemden çıkması, verimliliğin artırılması, yeni işler yaratılabilmesi için, eğitim sisteminin mutlaka radikal biçimde değiştirilmesi, demokratik-özerk üniversite sistemine geçilmesi gerekiyor. Türkiye bu yolda yürürken dünyayla rekabet edebilecek teknolojileri geliştirmeye ağırlık vermeli, sivil toplumun önündeki engelleri de  kaldırmalı…

Bu hedefe ulaşmanın tek anahtarı ise yargının bağımsızlığı…

 

 

Yazıda yararlanılan kaynaklar:

https://youtu.be/6tpUTPyaCj8?si=6PjSmS81nfGQswkUhttps://bilgiyay.com/wp-content/uploads/2023/04/Cikmaz_Yol_onokuma.pdf

https://daktilo1984.com/roportajlar/daron-acemoglu-turkiye-icin-dusundugumuz-zaman-devlet-yapmasi-gerekenleri-yapmiyor-yapmamasi-gerekenleri-yapiyor/

https://www.bbc.com/turkce/articles/clylemr57dpo.amp

https://serbestiyet.com/haberler/daron-acemoglunun-ailesi-yon-bildirisi-imzacisi-baba-ile-sair-annenin-oglu-yuce-divanlik-olan-anapli-bakanin-damadi-184784/

http://fmwww.bc.edu/EC-C/U2014/388/TheFailedAutocrat.pdf

https://serbestiyet.com/haberler/daron-acemoglunun-ailesi-yon-bildirisi-imzacisi-baba-ile-sair-annenin-oglu-yuce-divanlik-olan-anapli-bakanin-damadi-184784/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1107171

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KONGRE TUFANI (1) Nazmi Bilgin: “32 yıl yetmedi”

Gazeteciler Cemiyetinde bir kongre geride bırakıldı, “ 32 yıl yetmedi, devam” diyen Başkan Nazmi Bilgi n yeniden seçildi.  Ancak başta OY’unu Beyaz Sayfa Kadro Hareketi için kullanan 295 değerli meslektaşımız olmak üzere aslında Cemiyetin yeni yönetim kuruluna ve  tüm üyelerine  olan sorumluluğumuz gereği, söylenecek çok şey var.  Bugünden itibaren bunları bir bir paylaşacağım:  1-32 (OTUZ İKİ) yıllık Başkan Nazmi Bilgin, benim bulunduğum her toplantıda “ Bu benim son dönemim, bir daha aday olmayacağım ” diyordu, Vakıf Senedi’nin mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine haykırarak, “ Ben bu Vakıf Kuruluncaya kadar başkanlığa aday olacağım ” demedi mi?  Gazeteciler Cemiyetinin her türlü menkul ve gayrimenkul varlığının, üyelikleri ölünceye kadar sürecek 16 kişilik mütevelli heyete geçmesinden muradı neydi acaba da başkanlık koltuğunu terk etmemekte bu kadar ısrarcı oldu? Bu durumu sizlerin yorumuna bırakıyorum.  2- Yüzlerce üyesi olan bir Gazet...

Basın Meslek Örgütü Sansür Uygular mı?

Basın meslek örgütü sansür uygular mı? Gazetecilik camiasında son günlerde bir tartışma sürüyor, ortadaki soru şu: -Sansürle mücadele etmek için kurulmuş bir basın meslek örgütü, kendi üyelerinin paylaşımına sansür uygular mı? Sözü hiç dolandırmadan, geçen hafta yaşanan bu olayı direkt anlatalım: Gazeteciler Cemiyetinden bir grup üye, 33 yıldır başkanlık görevini sürdüren yönetime eleştirilerini bir yazılı bildiriyle ortaya koydu:   -E, sonra? Sonra kıyamet koptu… Gazeteciler Cemiyeti adına “ görevlendirilen” bazı isimler, pek çok web sitesinde yer alan bu bildirideki iddiaları yanıtlamak yerine, tek tek web sitelerinin yöneticilerini arayarak sansür ettirme çabasına giriştiler. Bazılarında başarılı oldular, bazıları ise bu “ basın özgürlüğüne ihanet ” sayılan girişimi reddetti.  -Nasıl yapabilmişler bunu? -Kimilerine bazı vaadlerde bulunmuşlar, kimilerine - tüzüğün falanca maddesini işletir, sizi üyelikten atarız - demişler. -Ne vaadiymiş o? -O bildiriyi ...

KONGRE TUFANI (2) Alo 198’e sormuş!

  Gazeteciler Cemiyetinde yaklaşan kongre için, adaylığım üzerinde ısrarlar yoğunlaşınca epey düşündüm: -Kırk yıl emek verdiğim gazetecilik mesleği bana artık bir örgüt sorumluluğu yüklemiyor muydu?  -Gazeteciler Cemiyetinde yürüttüğüm çalışma sırasında gözlemlediğim ciddi yanlışlar için çaba göstermek gerekmez miydi? -Biz başımızdakileri, “ koltuğa yirmi üç yıldır yapıştınız, denetimden kaçtınız, adaletsiz davrandınız ” diye eleştirirken, “ tam otuz iki yıldır başımızda durmakta ısrar eden, denetime, adalete, eşitliğe kapalı yol yürüyen ” yöneticilere ne diyecektik? Uzun uzun düşündükten sonra kararımı verdim ve adaylığımı açıkladım. İstifa ettiğim gün başkan beni telefonla arayıp, dedi ki: - Nursun ben zaten senin ayrılacağını tahmin ediyordum. Belki de adaylık düşünüyorsun, e tabii, demokratik hakkındır. Bu sözler kulağımda çınlarken, elimde “ Cemiyetin aday listesini talep eden dilekçemle ” yola çıktım, Üsküp Caddesi 35 numaradaki cemiyetin bahçesinden içeri ...